Смъкване и свличане на матката (Десцензус и пролапс)

Смъкването на матката е неправилно положение извън обичайните й граници поради отслабване на тазовата мускулатура и на маточните връзки. Излизането на матката пред входа на влагалището се нарича свличане. При процеса на смъкване се увличат пикочният мехур и правото черво.

Причини: трудно раждане, чести раждания, вродена слабост на маточните връзки, бързо отслабване на тегло, вдигане на тежки предмети, продължителни тежки физически натоварвания и др.

Рецепти от народната медицина:

1. Четири супени лъжици ситно нарязани стръкове от овчарска торбичка се заливат с 1 л вряла вода, варят се 3 минути, свалят се от котлона и киснат 2 часа. Отварата се прецежда и се пие по 150 мл, 3 пъти на ден след ядене.

2. Изпиване на 4 чаши чай от цариче на глътки, 30 минути преди всяко ядене и още веднъж по-късно вечерта. Чаят се прави от една препълнена чаена лъжичка с надробена билка, която се залива с една водна чаша вряла вода, кисне 3 минути и се пие след леко охлаждане.

3. Правят се външни разтривки над матката отдолу нагоре със спиртен извлек от овчарска торбичка. Извлекът се приготвя от нарязани стъбла от овчарска торбичка, изсипани в стъклен буркан с капачка на винт до запълване на 3/4 от обема му. Билката се залива с водка или домашна ракия 40° до капачката, бурканът се затваря добре и се оставя за 15 дни на топло и тъмно място, като всяка вечер се разклаща силно. След това извлекът се прецежда, прелива се в стъклено шише с добра капачка и се съхранява на тъмно. Разтривките се правят с ръка по 2-3 пъти всеки ден.

4. Бани с овчарска торбичка три пъти седмично, като в затоплената до 38°С вода във ваната се добавя билкова вода от овчарска торбичка. Тя се приготвя от 100 г изсушена билка, която се залива в 5-литрова кофа със студена вода вечерта преди банята, на другия ден се прецежда и се добавя към топлата вода във ваната. Една билкова вода може да се използва три пъти след повторно загряване на водата до 38°С. Банята продължава 20 минути. След излизане от ваната тялото не се изтрива, а се облича топъл халат или се увива с топла хавлия и се ляга, докато се подсуши добре.

5. Половин час преди всяко ядене да се изпива по една супена лъжица сироп от широколист живовляк, който се приготвя по следния начин: пет супени лъжици ситно нарязани листа от билката се варят 30 минути на слаб огън. След охлаждане до 40°С се прецежда и се добавят 500 г мед и една супена лъжица ситно счукано в дървено хаванче и пресято семе от целина.

6. Десет минути след сиропа се изпива 75 мл чай от билкова смес от камшик, лавандула, лейка, невен, пача трева и слез в равни части. Чаят се приготвя от две супени лъжици билкова смес, която се залива с 500 мл вряла вода, вари се 10 минути на слаб огън, охлажда се и се прецежда.

7. Преди лягане на корема се прави компрес от загрят на пара хвощ, който се държи през цялата нощ. Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Напикаване при възрастни