Хипотония (Ниско кръвно налягане)

Хипотонията е състояние на организма, при което кръвното налягане е под 100/60 mmHg при мъжете и 95/60 mmHg при жените.

Причини:

обезводняване (дехидратация), инфекциозни заболявания, нарушения на ендокринната или сърдечно-съдовата система, прием на медикаменти - съдоразши- ряващи, диуретици, антихипертензивни.

Симптоми:

слабост, световъртеж, главоболие, шум в ушите, лесна уморяемост, намалена работоспособност и концентрация, студени крайници, замъглено зрение, бързо и повърхностно дишане.

Хипотонията може да протича и безсимптомно. В тежки случаи обаче може да доведе до колапс и тогава спешно трябва да се потърси лекарска помощ.

Препоръки: прием на достатъчно течности през деня, лечебна гимнастика, водни процедури (контрастен душ сутрин и вечер).

При внезапна слабост да се изпие чаша подсладено кафе или силен черен чай.

Рецепти от народната медицина:

1. Петдесет грама листа от розмарин се заливат с 1 л вряла вода. Запарват се при затворен капак 30 минути, прецеждат се и се изливат във вана с топла вода до 38°С. Престоява се във ваната 20 минути.

2. Три супени лъжици царевична коса се запарват 10 минути с 250 мл вряла вода. Пие се през ден по една такава доза.

3. Сто грама надробен корен от розова радиола се залива с 500 мл ракия 40°. Оставя се да престои 10 дни на топло и тъмно място, като вечер се разклаща. Пие се по 10 капки 3 пъти дневно, 30 минути преди ядене.

4. Приготвя се билкова смес от 75 г жълтуга и по 100 г жълт кантарион и камилски бодил. Три супени лъжици от сместа се заливат със 750 мл вряла вода.

Сутринта се прецежда и се изпива на три пъти през деня по 250 мл, 30 минути преди ядене.

5. Пиене по една чаша чай от овчарска торбичка, 30 минути преди закуска и вечеря, приготвен от една препълнена чаена лъжичка билка, запарена 3 минути в 250 мл вряла вода и прецедена.

6. Постига се пълно нормализиране на ниското кръвно налягане с пиене на по една чаша чай от бял имел сутрин и вечер. Приготвя се с 2 чаени лъжички от билката, които се заливат с 500 мл студена вода вечерта и сутринта се прецеждат.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА