Хипертония (Високо кръвно налягане)

Хипертонията е състояние на организма, което се характеризира с трайно повишаване на кръвното налягане в артериите. Тя може да бъде главен рисков фактор за инсулт, инфаркт, аневризма (разширение на аортата) и други заболявания.

Причини за високо кръвно налягане :

1. Стесняване и втвърдяване на артериите поради натрупване на холестерол върху вътрешните им стени.

2. Натрупване на токсини в организма вследствие на намалена дейност на черния дроб и бъбреците.

3. Нервни и психични разстройства.

4. Повишена дейност на жлезите с вътрешна секреция, особено на надбъбречните жлези.

5. Обилно хранене е тлъсти храни и наднормено тегло.

6. Обездвижване.

7. Прекалена употреба на алкохол, захарни изделия, готварска сол, тютюнопушене и др.

Признаци: световъртеж, главоболие, нарушение на зрението, шум в ушите, сърцебиене, кървене от носа и др.

Рецепти от народната медицина:

1. Две чаени лъжички бял имел се заливат с 500 мл студена вода и престояват в нея през нощта. На другия ден сместа се прецежда и се изпива на два пъти - сутринта и вечерта по една чаша, 30 минути преди ядене.

2. Всяка сутрин, 30 минути преди закуска, една чаена лъжичка канела на прах се изсипва в чаша с 200 мл ай- ран, разбърква се добре и получената смес се изпива.

3. Всяка сутрин и вечер, 30 минути преди ядене, се откъсват, измиват и изяждат по две листа здравец с дръжките.

4. Равни количества пчелен мед и сок от червен лук се разбъркват добре и се затварят в стъклено бурканче с добра капачка. От получената смес три пъти дневно се изяждат по две чаени лъжички, 30 минути преди ядене. Сместа се съхранява на хладно място.

5. Две шепи плодчета от глог и три лозови листа, измити добре, се варят в 600 мл вода в продължение на 10 минути. След като се охлади, отварата се прецежда и към нея се прибавя сокът от един лимон. Сутрин, обед и вечер се изпиват по 200 мл, 30 минути преди ядене.

6. Една супена лъжица сушена коприва се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути и се прецежда. Три пъти дневно, 30 минути преди ядене, се изпива по една такава доза.

7. Супа от коприва. Яде се без ограничения.

8. В една чаша кисело мляко се сипва една чаена лъжичка бакпулвер, разбърква се добре и се изяжда веднъж дневно (може и вместо закуска).

Лечението трае 25 дни.

9. Смесват се 400 г пчелен мед, 40 нарязани на ситно зелени листа от индрише и 4 лимона, смелени с машинка. След като се разбърка добре, сместа се съхранява в хладилник. Яде се по една супена лъжица, 30 минути преди закуска, до пълно излекуване.

10. Изпива се всеки ден преди закуска една чаша чай от розмарин.

11. Левурдата (див чесън) е едно от най-силните природни средства за укрепване на имунната система. Това е много ефикасно средство за лекуване на хипертония, как- то и на грип. Използват се главно листата, които се развиват през пролетта (през месеците април и май).

От тях може да се слага в салатите, но може да се правят спиртен извлек (есенция) и вино, които могат да се използват по- продължително време.

Спиртният извлек се приготвя по следния начин: В стъклено шише с широко гърло или в стъклен буркан с плътно затваряща се капачка на винт се пускат нарязани на ситно листа от левурда до 3/4 от обема на съда, без да се притискат с ръка, заливат се до горе с 40° спирт, гроздова ракия или водка. Съдът се поставя на тъмно място за две седмици или повече, като всеки ден се разклаща енергично. След това извлекът се прецежда и се затваря добре в стъклено шише от тъмно стъкло. Съхранява се на тъмно и прохладно място. Лечебните му свойства при правилно съхранение се запазват няколко години. Употребява се при различни заболявания: високо кръвно налягане, грип, безсъние, виене на свят, задух, запек, за освежаване на паметта и др. За лечение се препоръчва да се приемат от един до три пъти дневно по 10-15 капки в малко вода, 30 минути преди ядене. При тежко заболяване може да се взима до една супена лъжица в чаша с вода еднократно, след което се преминава към нормалната доза от 10-15 капки. Профилактично срещу грип за укрепване на имунната система да се приемат дневно по 7-10 капки в кафейна чашка с вода, сутрин преди ядене.

12. Смесват се една чаша настъргано червено цвекло (или чаша сок от него) и една чаша пчелен мед. Разбъркват се добре и получената смес се съхранява в хладилник. Яде се по една супена лъжица три пъти дневно, 30 минути преди ядене, в продължение на 2-3 месеца.

13. Вечер преди лягане се пие една чаша вода от боб на притки (пресен зелен фасул), варен 3-4 часа.

14. Три пъти дневно, 30 минути преди ядене, се изпиват по две супени лъжици сок от арония (храст, плодовете на който приличат на дребен черен касис). Вж. Част III, Арония, стр.520.

15. Три пъти дневно, 30 минути преди ядене, се приемат по 10-20 капки спиртен извлек от шипки, който се приготвя от добре узрели плодове.

В стъклено шише с широко гърло с плътно затваряща се капачка се пускат 500 г шипки до половината от обема на съда и се заливат до горе с 40° спирт, гроздова ракия или водка. Съдът се поставя на тъмно място за две седмици, като всеки ден се разклаща енергично. След това извлекът се прецежда и се затваря добре в стъклено шише от тъмно стъкло. Съхранява се на тъмно и прохладно място. Извлекът може да се приема с вода или да се капе на парче черен хляб.

16. Приготвя се билкова смес от по 100 г бял имел и слез и от по 15 г маточина, градински чай и дилянка и се разбърква добре. Всеки ден две супени лъжици от сместа се заливат с 500 мл вряла вода. Престояват в нея два часа и се прецеждат. Пие се сутрин и вечер, 30 минути преди ядене, по 250 мл в продължение на 20 дни. След това се почива 10 дни и лечението се повтаря.

17. Приготвя се билкова смес от по 15 г листа от бреза, коприва, жълтуга и трицветна (или трилистна) теменуга и се разбърква добре. Две супени лъжици от сместа се заливат с 500 мл вряла вода. Престояват в нея до пълно изстиване. Запарката се прецежда и се изпива по малко през деня.

18. Приготвя се билкова смес от по 15 г цвят от черен бъз, коприва, къдрав магданоз и върбова кора и се разбърква добре. Всеки ден две супени лъжици от сместа се заливат с 500 мл вряла вода. Престояват в нея до пълно изстиване. Запарката се прецежда и се изпива по малко през деня.

19. Тънка торбичка, пълна с билката плаун и закрепена през нощта към бъбреците, стабилизира кръвното налягане. Забележка: Билкови чайове от една и съща билка или билкова смес не бива да се пият по-дълго от един месец, защото организмът привиква към тях. Затова задължително се сменят с друга билка или смес от билки. 20. Кръвното налягане се нормализира, ако болният носи на главата си шапка от картон с размери, пропорционални на размерите на Хеопсовата пирамида.

За целта използвайте таблицата от книгата на Богомил Герасимов “Тайнствената сила на пирамидите”. Вземете данните от първите няколко реда в зависимост от размера, който ще ви стои най-добре.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА