Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

 Хронична обструктивна белодробна болест е обобщено наименование за хроничен бронхит и емфизем, дължащи се на тютюнопушене, вдишване на замърсен въздух, прекарани възпалителни процеси на белите дробове и др.

Заболяването е свързано с ограничен въздушен поток в дихателните пътища поради стеснен отвор на бронхите и трайно разширение на алвеолите (въздушните мехурчета, изграждащи белите дробове). Най-честите симптоми са кашлица, храчки и задух. Използването на кортикостероиди за лечение на ХОББ облекчава дишането, но повишава риска от остеопороза, диабет и от тежки пневмонии.

Алтернативните лечебни средства могат да доведат до известно подобряване на белодробната функция и да предотвратят респираторни инфекции. Общи препоръки:

1. Спиране на тютюнопушенето (вж. Част I, „Тютюнопушене”, стр.401).

2. ХОББ може да се облекчи с промяна на храненето - включване на повече протеини (белтъчни вещества), приемане на протеинов прах с нискомаслено прясно мляко, с плодов или зеленчуков сок.

3. Лененото семе е богато на омега-3 мастни киселини, които намаляват белодробното възпаление и улесняват дишането. Ако добавяте четвърт чаша смелено ленено семе към закуската си, ще подобрите дишането.

4. Приемане на антиоксиданти: - витамин С (от 500 до 1000 мг, 3 пъти на ден); - селен (200 мг на ден); - коензим Q-10 (от 10 до 50 мг, 3 пъти на ден).

5. Приемане на магнезий (от 300 до 500 мг дневно) за разширяване на бронхите.

6. Приемане на цветни храни - червени, оранжеви и жълти чушки, тъмнозелени листни зеленчуци, тикви, тиквички, краставици и др.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА