Хемороиди

Хемороидите са възловидни разширения на правото черво, предимно в областта на ануса. Има два вида хемороиди: вътрешни и външни; при някои хора има комбинация от двата вида. Хемороидите могат да бъдат безсимптомни или да се проявяват с кървене от ануса, болки, слузест секрет, сърбеж и др.

Фактори, които благоприятстват образуванто на хемороиди са: нередовна дефекация (запек или диария); липса на физически упражнения; продължителна работа в изправено или в седнало положение; повишено вътрекоремно налягане при бременност, тумори, асцит; генетични фактори; затлъстяване и т.н.

Препоръки:

1. Периодично прочистване на правото черво и на черния дроб.

2. Предотвратяване на запек.

3. Редовно измиване на ануса с хладка вода.

4. Избягване на физически натоварвания и простуди.

5. Приемане на храна с високо съдържание на баластни вещества; по-често хранене с картофи - варени на пара или печени на фурна с вода и олио, леки меса, прясна и замразена риба, плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти и др.

6. Намаляване и спиране на употребата на пикантни и люти храни, спиртни напитки, пържено и приготвено в микровълнова печка ядене.

7. Пиене на много течности и на чайове от водно пипериче, коприва, цвят от лопен и др.

Рецепти от народната медицина:

1. Една супена лъжица от билката водно пипериче се залива в емайлиран съд с 450 мл вряла вода, покрива се с капак и се оставя да кисне 2 часа, след което се прецежда. Пие се по 150 мл 3 пъти дневно, 30 минути преди ядене, докато хемороидите се приберат (обикновено това става след около 1-2 седмици).

Тази рецепта досега е помагала безотказно на всички, които са я прилагали.

2. Сто грама от билката бял равнец се залива в емайлирана тенджера с 1 л червено вино, престоява в нея на тъмно и топло място 10 дни, като всяка вечер се разклаща добре. След това се прецежда и се пие по 50 мл 3 пъти дневно, 30 минути преди ядене, до оздравяване.

3. Три пъти дневно се изпива по 150 мл кисела зелева чорба.

4. Прави се билкова смес от равни части живовляк, коприва и цвят от лопен. Три супени лъжици от сместа се поставят вечерта в термос и се заливат с 600 мл вряла вода. Сутринта настойката се прецежда. Пие се по 200 мл 3 пъти дневно, 30 минути преди ядене.

5. Две супени лъжици почистени и ситно нарязани корени от змийско мляко се заливат с 250 мл студена преварена вода, в която киснат 8 часа. Прецежда се и се пие на 3 равни части, 30 минути преди ядене.Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА