Хемофилия

Хемофилията е вродено кръвно заболяване, при което кръвта се съсирва много по-бавно поради липса или дефектна структура на определен фактор на кръвосъсирване- то. Болният от хемофилия не кърви по-силно в сравнение със здравия индивид, той кърви по-продължително.

Общи препоръки:

1. Да не се спортува активно. Да не се обездвижва организмът, а да се натоварва нормално. Да се избягват наранявания,

2. Да се спазва плодово-растителна диета. Да се консумират леки меса.

3. Да се избягват силни химически лекарства, които могат да увредят имунната система. Да се използват безвредни билкови лекарствени средства.

Билкови рецепти:

1. Чай от хвощ. Една чаена лъжичка от изсушената билка се залива с 300 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути, прецежда се и се налива в термос. Пие се три пъти дневно, 30 минути преди ядене. При желание може да се подслажда с една лъжичка пчелен мед. Този чай намалява вероятността от кръвоизливи и спира бързо и най-силното кървене.

Забележка:

И най-полезната билка не бива да се използва без прекъсване повече от един месец. Затова през втория месец вместо хвощ може да се използват билките бял равнец, коприва или овчарска торбичка, а през третия месец отново може да се използва хвощ. От посочените билки чаят се приготвя по същия начин както от хвощ. За спиране на кръвоизливите могат да се използват и следните средства:

2. Семена от липа. Стриват се на прах и се посипват в носа при кръвоизлив. Ноздрите се стискат леко е палеца и показалеца на едната ръка при тази и при следващите 6 процедури.

3. Приготвя се разтвор от 100 мл вода и стипца на върха на ножа, който се смърка през носа няколко пъти при кръвоизлив.

4. Черупки от кокоши яйца се запичат леко, счук- ват се на прах и се пресяват. При кръвоизлив се поставят е памучен тампон в ноздрите.

5. Поставя се памучен тампон с кислородна вода в ноздрите.

6. Три супени лъжици мащерка се варят 30 минути в 1 л вода. Отварата се прецежда и се съхранява в хладилник. При кръвоизлив се поставя напоен в тази отвара памучен тампон в ноздрите.

7. Напръскване на главата и тила със студена вода. Поставяне на тампон в носа, напоен със силен, естествен ябълков или винен оцет в изправено положение.

8. Изпиване на чаша вода с две лъжички разтворена сол.

9. Вдишване на миризмата на камфоров спирт.

За възстановяване на функциите на далака:

1. Чай от коприва. Една чаена лъжичка с изсушената билка се залива с 300 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути и се прецежда. Пие се три пъти дневно, 30 минути преди ядене. При желание може да се подслажда с една чаена лъжичка пчелен мед.

2. Чай от добре наситнена и разбъркана билкова смес: по 50 г корени от глухарче и великденче и по 25 г цветове от синя жлъчка (цикория) и лазаркиня. Една чаена лъжичка от билковата смес се залива е 200 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути и се прецежда. Пие се два пъти дневно, 30 минути преди закуска и вечеря. Чаят не се подслажда!

3. Вечерта една чаена лъжичка наситнени корени от аир (сабловиден папур) се заливат със 100 мл студена вода. Сутринта се затопля леко и се прецежда. Пие се преди и след закуска, обед и вечеря по една глътка шест пъти дневно.

4. Чай от глухарче. Вечерта една чаена лъжичка надробени корени от билката се заливат с 200 мл студена вода. Сутринта се прецежда и се изпива на два пъти, преди и след закуска.

5. Чай от камшик (агримония). Една чаена лъжичка от билката се залива е 200 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути, прецежда се и се пие на два пъти, преди закуска и вечеря. Забележка: Билките и билковата смес се пият по една седмица всяка или общо пет седмици. При необходимост лечението на далака може да продължи по същата схема след прекъсване от две седмици.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА