Тиреоидит на Хашимото

Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване и е най-честата форма на възпалително заболяване на щитовидната жлеза. Води до увреждане на жлезата от специфични антитела и по-късно до намаляване на функцията й. 

Причини: Не са напълно изяснени.

Обсъждат се следните фактори:

1. Болести на ендокринната система, нарушения в храненето и в обмяната на веществата;

2. Наследствено предразположение;

3. Възпалителни заболявания;

4. Други автоимунни заболявания;

5. Радиация и др.

Признаци за Тиреоидит на Хашимото:

1. В началото Тиреоидит на Хашимото протича безсимптомно.

2. По-късно се появяват признаци на намалена функция на щитовидната жлеза - бърза физическа и умствена умора, апатия и отслабени психически реакции, запек, повишена чувствителност към студ, суха и студена кожа, забавен пулс, ниско кръвно налягане, покачване на тегло, отоци, нарушения в менструалния цикъл и детеродните функции на жените и т.н.

Общи препоръки при Тиреоидит на Хашимото:

1. Прием на клеева тинктура и пчелно млечице.

2. Прием на антиоксиданти: - витамин С по 1 г дневно, - витамин Е по 400-500 мг дневно,

* каротин по 10-20 мг дневно или по 1 чаша сок от моркови три пъти седмично (други източници на каротин са тиква, домати, магданоз, коприва, както и всички оранжеви, жълти, червени и тъмнозелени плодове и зеленчуци) - селен - морски дарове, киви, варено жито.

3. Прием на покълнали зърна - негрухана пшеница (50-100 г дневно), слънчоглед, сусам, соя, люцерново семе (до 50 г дневно).

4. Прием на бирена мая, алое вера.Рецепти от народната медицина при Тиреоидит на Хашимото:

1. Компреси на щитовидната жлеза с извара за три нощи.

2. Триста грама смелени или счукани орехи, 100г изчистен, сварен на пара и стрит на каша чесън, 50 г смелени на прах плодчета от анасон, 50 г смелени на прах сухи водорасли фукус и ламинария и 1 кг мед се размесват добре с дървена лъжица. Съхранява се в хладилник. Приема се 3 пъти дневно по 1 супена лъжица, 30 минути преди ядене.

3. Билкова смес от равни части невен, бял равнец и коприва се разбърква добре. Една препълнена чаена лъжичка от сместа се залива е 250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути и се прецежда. Половината се пие преди ядене, а другата половина - след ядене, като и в двете се добавя по 1 чаена лъжичка шведска горчивка. Дозата се пие 3 пъти дневно.

4. Настъргват се 2 супени лъжици сурова тиква, добавят се 1 чаена лъжичка мед и 2 капки йодна тинктура. Разбъркват се добре, разстилат се на марля и се налага като компрес на жлезата преди лягане. Преспива се е такъв компрес в продължение на 2 месеца.

5. Сутрин и вечер се изяждат по 1 чаена лъжичка ленено семе, счукано на прах и 1 чаена лъжичка мед в продължение на 2 месеца. Препоръчва се при възелчета в жлезата.

6. Приготвя се смес от равни части мед и пчелен восък, настърган на ситно. Една супена лъжица от сместа се изяжда 30 минути преди всяко ядене в продължение на 1 месец. Помага при възелчета в жлезата.

При нужда от йод, има достатъчно естествени храни и хранителни добавки с органичен йод, който организма разпознава и приема.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА