Фисура

Фисурата е незаздравяваща цепнатина в областта на ануса и може да бъде вътрешна или външна.

Най-честата причина за появяване на фисури е запекът. 

Рецепти от народната медицина:

1. Измиване на областта около фисурата с топла вода и подсушаване е мек плат.

След това намазване със зехтин, овча лой, бадемово масло, глицерин или мехлем от свинска мас и цветове от невен.

Мехлемът се приготвя по следния начин: Взимат се равни количества прясна несолена свинска мас и цветове от невен, измерени със супена лъжица.

Маста се загрява в тенджера и в нея се изсипват цветовете, които се запържват на слаб огън, като непрекъснато се бъркат е дървена лъжица или с дървена лопатка около пет минути. Тенджерата се отмества от огъня, затваря се и се оставя така за 24 часа. След това се загрява отново и се прецежда през памучна кърпа. Налива се в малки стъклени шишенца е широко гърло или в кутийки от козметични кремове.

Съхранява се в хладилник.2. Сутрин, обед и вечер се изпива по една супена лъжица от следната смес: 3 супени лъжици от жълт кантарион, водно пипериче и живовляк, залети с половин литър зехтин, варени на тих огън на водна баня в продължение на 1 час, охладени и прецедени през кърпа.3. Измиване на мястото около фисурата е топла вода и подсушаване с мека кърпа. След това се прави каша от пресни листа от живовляк, загрети на пара и стрити с дървена лъжица на дървена дъска. Кашата се налага на болното място, докато е топла и се държи там като компрес през нощта, покрита с парче найлон, топла кърпа и подходяща превръзка.4. Една супена лъжица от билката водно пипериче се залива с 450 мл вряла вода, кисне в нея два часа, прецежда се, охлажда се и се налива в стъклено шише. Пие се по една винена чаша три пъти дневно, 30 минути преди всяко ядене.5. Да се ядат течни храни: зеленчукови и пилешки супи, таратор, телешко варено със зеленчуци, както и зелен боб с яйца, овесена каша е мляко, кисело мляко, кисело зеле и др. Забележка: Да не се допуска запек, който може да доведе до ново разцепване на кожата.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА