Фистула

Фистулата е каналче с отвор, през който изтича кръв, гной или друга течност от организма. Фистулата съединява дълбоко разположена некротична тъкан, орган или телесна кухина с външната повърхност на тялото. Фистулата може да съединява и кухи органи помежду им.

Общи препоръки:

1. Да се поддържа чист отворът на фистулата.

2. Да се почиства и излекува раната.

Рецепти от народната медицина:

1. Промиване на фистулата и на раната с отвара от хвощ, от смрадлика, със собствена урина или с шведска горчивка. За целта памуче за почистване на уши се топи в една от изброените течности и се разтрива отвора на фистулата по 3-4 минути три пъти дневно.

2. Налагане на фистулата с добре измити и подсушени пресни листа от живовляк или подбел, стрити на каша. Закрепват се с марля и лепенка.

3. Мазане на фистулата с мехлем от цвятове невен и свинска мас или от свинска мас и пчелен восък в равни количества.

4. Половин филия бял хляб се залива с домашно вино, поставя се в цедка и като се изцеди добре, се налага на фистулата, покрива се с марля и се залепва с медицинска лепенка. Държи се, докато изсъхне. Лепенката се сваля, хлябът се намокря отново с вино и може да се използва повторно. Отворът може да се дезинфекцира с шведска горчивка.

5. Поставяне на нощни компреси от запарен хвощ или бял равнец.

6. Пиене на чай от коприва или лайка три пъти дневно, 30 минути преди ядене. Чаят се приготвя от една чаена лъжичка от съответната билка, която се залива е 250 мл вряла вода, кисне в нея само 3 минути и се прецежда. Като се охлади до степен да може да се пие, в чая се сипва една чаена лъжичка шведска горчивка или спиртен извлек от билката кализия.

Забележка:

1. За промиване на фистулата може да се използва спринцовка без игла, е която се впръсква една от препоръчаните течности.

2. Фистулата може да се излекува и със слаб разтвор на калиев перманганат, но химическите средства не са за препоръчване, когато има подходящи природни лечебни средства.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА