Фарингит (Възпаление на гълтача)

Фаринксът е мускулест орган, в който се пресичат пътят на въздуха и пътят на храната. Фарингитът е остро или хронично възпалително заболяване на лигавицата на гълтача.

Причини:

инфекции с патогенни микроорганизми, простудни хронични заболявания на сливиците, на носа, продължително дразнене от тютюнев дим, от алкохолни напитки, прах, вредни газове и др. Признаци: сухота в гърлото, парене, дразнене и болки при гълтане на храна, повишена температура, подути шийни лимфни възли.

Общи препоръки:

1. Да не се консумират студени храни.

2. Да се избягва или ограничава употребата на алкохолни напитки.

3. Да се правят гаргари и инхалации с шведска горчивка, с билкови отвари от лайка, подбел, овчарка и др.

Рецепти от народната медицина:

1. Билкова смес от равни части листа или цвят от малина, липов цвят и горски ягоди. Две супени лъжици от сместа се пускат вечерта в термос, заливат се с 450 мл вряла вода и се затварят. Сутринта запарка се прецежда. Изпива се на три пъти през деня по 150 мл, 30 минути преди ядене.

2. Две супени лъжици цвят от лопен се пускат вечерта в термос и се заливат с 450 мл горещо мляко. Сутринта се прецежда и се пие по същия начин.

3. Приготвя се билкова смес от равни части риган и очиболец. Приготвя се и се пие по същия начин.

4. Приготвя се билкова смес от равни части живов- ляк, подбел, цвят от лопен и медуница. Приготвя се и се пие по същия начин.

5. Приготвя се чай от камшик. Една чаена лъжичка от билката се залива е 250 мл вряла вода, запарва се 3 минути и се прецежда. Изпиват се три такива дози три пъти през деня, 30 минути преди ядене.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Напикаване при възрастни