Цистит (Възпаление на лигавицата на пикочния мехур)

Циститът е възпалително заболяване на лигавицата на пикочния мехур, което може да засегне и другите слоеве на мехурната стена.

Предразполагащи фактори са: охлаждане на организма, задържане на урина в пикочния мехур, запек, катетеризация, бременност, климакс и други.

В зависимост от причината циститът бива инфекциозен и неин- фекциозен, а според протичането се различават остър и хроничен цистит.

Острият първичен цистит протича с рязко изразени признаци, но преминава за 5-7 дни.

Циститът е вторичен, когато е последица от друго заболяване (аденом на простатната жлеза, тумори и камъни в пикочния мехур).

Причини:

аденом (уголемяване на простатната жлеза), простатит (възпаление на простатната жлеза), преох- лаждане на организма, инфекции по кръвен или лимфен път, инфекция на бъбреците, бъбречно-каменна болест, туберкулоза, употреба на люти и други дразнещи пикочния мехур храни и т.н.

Признаци: парене и остра болка при уриниране, чести позиви за уриниране, затруднения при уринирането, мътна урина, кръв в урината и други.

Общи препоръки:

1. Да се намери и отстрани причината за заболяване то.

2. При задържане на урина да се постави катетър (което е необходимо в някои случаи).

3. Болният да лежи и да се затопля.

4. Да пие повече течности.

5. Да спазва диета, като се храни предимно с плодове, зеленчуци, мляко, леки и пресни меса. Да се избягват тлъсти, пържени, консервирани, пушени, приготвяни в микровълнова печка храни, салами и др.

6. Да се въздържа от употреба спиртни напитки, особено на бира.

Рецепти за лечение с природни средства:

1. Пиене на прясно изцеден сок от моркови два пъти дневно по 100 мл.

2. Ядене на тиква и грозде.

3. Пиене на чай от мечо грозде. Две супени лъжици от наситнена билка се заливат с 600 мл вряла вода, вари се 15 минути, прецежда се и се налива в термос. Пие се три пъти дневно по 200 мл, 30 минути преди ядене. Може да се подслажда с мед на вкус.

4. Две супени лъжици от наситнен хвощ се заливат с 600 мл вряла вода, кисне в нея 5 минути, прецежда се и се налива в термос. Изпива се на глътки през целия ден.

5. Една супена лъжица цвят от лайка се залива с 600 мл вряла вода, кисне в нея 5 минути, прецежда се и се налива в термос. Пие се на три равни части, 30 минути преди всяко ядене.

6. Една супена лъжица наситнени корени от целина (кервиз) се заливат със 750 мл вряла вода, киснат в нея 4 часа и се прецеждат. Пие се на равни части три пъти дневно, 30 минути преди ядене.

7. Една супена лъжица листа от живовляк се на- ситняват и се заливат със 750 мл вряла вода, киснат в нея 5 минути и се прецеждат. Изпива се на три равни части, 30 минути преди ядене.

8. По същия начин се приготвя и пие чай от жълт кантарион и от шишарки от хмел.

9. Сутрин, 30 минути преди ядене, се изпива смес от една супена лъжица зехтин и сока от един лимон.

10. Горещи компреси на корема над мехура със запарен хвощ или със ситно нарязан червен лук или с праз лук, запечен на фурна. Компресите могат да се правят с един и същ материал до три пъти след загряване. Компресите се държат по 2 часа всеки ден.

Забележка: Чайовете от една билка се пият по една седмица, като следващите седмици се сменят с други билки от изброените. Желателно е докато трае лечението, да се изпиват по два-два и половина литра течности всеки ден.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА