Цироза на черния дроб

Цирозата е хронично прогресиращо заболяване, което поразява част от чернодробните клетки и на тяхно място се развива чернодробна фиброза (съединителна тъкан).

Цирозата бива компенсирана и декомпенсирана.

Причини: прекарани хепатит В и хепатит С, други инфекциозни заболявания, интоксикации (включително и злоупотреба с алкохол).

Признаци при декомпенсирана цироза: слабост, гадене, повръщане, болки в дясното подребрие, анемия, сърбеж, загуба на костна и мускулна маса, нарушения в кръво- съсирването, задържане на течности и др.

Общи препоръки

1. Отказ от употреба на алкохол.

2. Ограничаване консумацията на тлъсти храни и на червени меса.

3. Намаляване употребата на млечни продукти.

4. Отказ от кафе, кока кола и други напитки, съдържащи кофеин.

5. Пиене на чиста вода: дестилирана, минерална, филтрирана.

6. Отказ от плодови сокове е изкуствени подсладители и безалкохолни напитки е ароматизатори, оцветители и други добавки е буквата Е и цифра след нея. Подслаждайте е течна стевия.

7. Ядене на лесно смилаеми храни: риба, пилешко и пуешко месо, зърнени храни, задушени зеленчуци, тикви, тиквички, два-три плода на ден и др.

Рецепти от народната медицина:

1. Всяка сутрин на гладно да се изпива по една лъжичка масло от бял трън.

2. Да се изпива два пъти дневно по една супена лъжица сироп от черните плодчета на бъз (нисък храст) или да се изяждат по 15 изсушени зрънца от бъз.

3. Да се правят сухи фрикции на кожата (е груба кърпа) сутрин и вечер, без да се притиска силно черният дроб, след което - обтриване е влажна кърпа.

4. Пиене на чай от маточина или от жълт кантарион 2-3 пъти дневно, 30 минути преди ядене. Приготвя се от 1 чаена лъжичка билка, която се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути и се прецежда.

5. Ядене на чесън всеки ден.

6. Пиене на чай от билкова смес от равни части: пача трева, бял имел, камшик, корени от репей и корени от глухарче. Три супени лъжици от билковата смес се заливат с 600 мл вряла вода, варят се на тих огън в затворена емайлирана тенджера 20 минути и се прецеждат. Пие се три пъти на ден по 200 мл, 30 минути преди ядене.

Забележка:

В даден ден да се пие само един от чайовете. Един чай да не се пие повече от един месец без прекъсване.

Българска народна рецепта за лекуване на цироза със семе от метла:

Сто грама семе от метла се залива в емайлирана тенджера е 6 л вода и се вари при затворен капак, докато изври на слаб огън 1 л от водата. Отмества се от огъня и се оставя да кисне във водата 1 час, след което се прецежда през плат, за да няма утайка. Отварата се налива в стъклени шишета и се държи в хладилник.

Пие се вместо вода в продължение на 3 до 6 месеца в зависимост от степента на заболяването. Използваното семе може да се залее втори път с 3 л вода и да се вари, докато изври половин литър от водата. След това се охлажда както първата вода и се смесва с нея.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Напикаване при възрастни