Тиреотоксикоза [хипертиреоидизъм]

Тиреотоксикозата е едно от заболяванията на щитовидната жлеза, при което е повишена функция й.

Причини за Тиреотоксикоза [хипертиреоидизъм]

Изследват се автоимунни фактори, наследствено предразположение, психотравми и нервно пренапрежение.

Признаци:

1. Очни симптоми - симетрично и умерено изпъкване на очите, рядко мигане, изоставане на горния клепач при поглед надолу, засилена пигментация на клепачите и др.

2. Напрегнатост, безпокойство, ускорена мисловна дейност и говор, обилно потене.

3. Отслабване на тегло при запазен апетит, отпадналост, слабост в мускулите, треперене на ръцете.

4. Учестен пулс и екстрасистоли (сърдечна аритмия).

5. Нарушения в менструалния цикъл - рядка или липсваща менструация, липса на овулация, трудно забременяване и др.

Рецепти от народната медицина при Тиреотоксикоза [хипертиреоидизъм]:

1. Една супена лъжица боров сироп, 50 г хвощ, 100 г натрошени черупки от орехи и 300 г борови връхчета се варят 20 минути в 2 литра вода на слаб огън. След това се добавят 10 листа от лимон и 500 г пчелен мед и се варят още 10 минути.

Сместа се прецежда през памучен плат и се налива в стъклени буркани с капачки на винт. Съхранява се в хладилник. Приема се по 1 супена лъжица, 30 минути преди всяко ядене.

2. Пиене по 20 капки спиртен извлек от корени от жен-шен 3 пъти дневно, 30 минути преди ядене в продължение на 1 месец. След прекъсване от 15 дни, курсът на лечение се повтаря. Капките се приемат в кафейна чашка с вода.

3. Петдесет зелени орехчета (преди втвърдяването на ядките) се разрязват на четири части и се заливат с 2 л силен спирт или ракия първак, затварят се добре в стъклен буркан и престояват в него 15 дни на тъмно, като от време на време се разклащат добре. След това се прецеждат и извлекът се налива в стъклени шишета. Държи се на тъмно място. Пие се по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно преди ядене с чашка вода.

4. Две чаени лъжички ябълков оцет, 1 лъжичка мед и 1 капка йод се сипват в 250 мл топла вода, разбъркват се и се изпиват 30 минути преди всяко ядене.

5. Изяждане по 5-6 ореха всеки ден.

Общата препоръка е да се взимат мерки за усилване и успокояване на организма, да се води природосъобразен начин на живот.

При назначаване на лечението трябва да се изхожда не само от увеличената функция на жлезата, а и от състоянието на трите основни системи, оказващи съществено влияние върху щитовидната жлеза. За възстановяване на нервната система се препоръчва използването на билките дилянка, червен божур, змийско мляко, дяволска уста, маточина, хмел, жълта комунига, лавандула, седефче, жен-шен и др. За възстановяване на сърдечно- съдовата система се препоръчва използването на червен лук, чесън, левурда, маслини, глог, пащърнак, бял смил, здравец, малък зимзелен, бял имел, момина сълза, клинавче и др. За възстановяване на храносмилателната система се препоръчва използването на огниче, червено подъбиче, аир, хрян, пелин, червен кантарион, жълт кантарион, розмарин, лайка, сладък корен, камшик, алое, слънчоглед, зеле, дрян, трънки, къпини и др.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Напикаване при възрастни